Αν έχεις μυρίσει το Χριστόψωμο από τη Μυρωδάτη και το έχεις δοκιμάσει κιόλας, δύσκολα το ξεχνάς. Σύμφωνα με την παράδοση το “Ψωμί του Χριστού” το ετοίμαζε η νοικοκυρά την παραμονή των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη ευλάβεια.
Η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Θέλει χρόνο και φροντίδα για να ετοιμαστεί το Χριστόψωμό μας.
Αλεύρι κατηγορίας Π από μαλακό ΣΙΤΑΡΙ, προζύμι, νερό, ζάχαρη, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, αλάτι, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, ΣΟΥΣΑΜΙ, Βελτιωτικό αλεύρου: ασκορβικό οξύ.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Την ημέρα των Χριστουγέννων η παράδοση επιβάλλει συγκεκριμένο τυπικό για την κοπή και το μοίρασμα του Χριστόψωμου. Έτσι, ο νοικοκύρης του σπιτιού αφού το σταυρώσει, το κόβει με το μαχαίρι και το μοιράζει στους παρευρισκομένους, είτε αυτοί αποτελούν μέλη της οικογένειάς του, είτε είναι απλοί προσκεκλημένοι. Ωραίες που είναι οι παραδόσεις της αγάπης και του μοιράσματος.